Kategorie: Interiér

Pokud si ceníte nadčasovou klasiku a zároveň máte rádi interiéry s moderním nádechem, zvolte aranžmá ve stylu mid century modern. Jedná se o poměrně nový trend v zařizování interiérů, přestože odkazuje na obecně známou a ceněnou estetiku retro a vintage. Velkolepé, mimořádně elegantní aranžmá ve stylu mid century modern lze vidět ve filmech o Bondovi i ve filmech na motivy knih Agathy Christie o slavném Herculu Poirotovi. Pokud se vám tedy tento styl líbí nebo jednoduše hledáte nápad na funkční obývací pokoj s prvky retro a moderního stylu, určitě se seznamte s tímto článkem. Bude se mluvit o rysech tohoto trendu, inspiracích a nábytku, který změní vzhled obývací zóny, okouzlí formou a zároveň praktičností.

Odkud pochází styl mid century modern?

Styl mid century modern si oblíbil originální design, geometrické tvary a otevřený prostor. Samotný trend odkazuje na elegantní projekty interiérů z přelomu 40. a 50. let minulého století, přestože v něm lze jasně vidět vlivy bouřlivých 30. a 60. let. Obrovskou roli v formování tohoto směru hrála německá škola designu Bauhaus. Jejím posláním bylo spojit v projektech funkčnost s elegantním designem, přičemž se zaměřovala také na takové aspekty, jako je ekologie, ergonomie a psychologické potřeby člověka. Slovo Bauhaus se často používá také jako označení německého modernismu v architektuře, zaměřeného na geometrické tvary, použití velkých prosklení a unikátní prostorové kompozice.

Rysy stylu mid century modern

V padesátých letech, v duchu modernistických projektů interiérů, se objevily otevřené kuchyně, které dnes mají velkou oblibu. Místo tradičních příček se začala používat prosklení. Díky tomu i malé interiéry působily mnohem větší.

Klíčovým prvkem výzdoby mid century modern je designový nábytek, nejlépe takový, který je vyroben z přírodních materiálů. Zde se cení minimalismus, proto je třeba se vzdát nadměrného množství dekorací. Nejlepší je tlumená barevnost – šedá, bílá, béžová. Interiér má vyzařovat jemnost a jeho jedinečný charakter podtrhnou originální kusy nábytku. Stojí za zmínku, že designéři poloviny 20. století dbali na to, aby místnosti byly multifunkční, úsporné ve formě a organické.

Moderní nábytek s duší

V interiérech zařízených ve stylu mid century modern lze nalézt prvky estetiky retro. Nebude se však jednat o bohatě zdobený nábytek s viktoriánským nádechem ani o exkluzivní doplňky ve stylu art deco, nýbrž o jednodušší vybavení vynikající „utilitárním“ designem. Příkladem může být mimořádně elegantní komoda GLEN dostupná v našem internetovém obchodě Mebline.cz. Tento jednoduchý model v barvě dubu wotan upoutá pozornost efektními čely. Nabízí spoustu úložného prostoru. Vysoké kovové nohy v černé barvě dodávají komodě lehkost.

Komoda JUNGLE 190 dub wotan

Zajímavým návrhem je také model DIAMOND s černým korpusem a čely v odstínu dubu evoke. Nábytek je vybaven systémem push to open. Má černé kovové nohy. Kolekce DIAMOND zahrnuje také vitríny, TV skříňky, šatníky a konferenční stolky. Můžete si sestavit vlastní set přizpůsobený specifikům obývacího pokoje.

Důležité upozornění: v aranžmá mid century modern se vyhýbejte přeplnění místnosti nábytkem a doplňky. Mezi nábytkem by měl zůstat volný prostor, proto kompaktní obývací stěny, které zabírají celou zeď od podlahy po strop, nejsou v tomto stylu nejlepší volbou. Zajímavou alternativou mohou být elegantní, sofistikované kolekce nábytku do obývacího pokoje a jídelny, například VASINA.

Set zahrnuje komodu, konferenční stolek, polici, TV skříňku a dvě vitríny, které lze vybavit úsporným LED osvětlením. Vše je vyrobeno z nábytkové desky a vysoké nohy – z kovu. Skříňky mají tiché zavírání. Ušlechtilá barva nábytku - brandy castello – se perfektně hodí do modernistického interiéru obývacího pokoje. Přirozený odstín dřeva s viditelnými letokruhy dodá interiéru útulnost.

Stojí za zmínku, že styl mid century modern, na rozdíl od nám známého stylu retro, má také rád výrobky z plastu. Může to být plastová židle nebo plastový konferenční stolek na fantasticky ohnuté noze. Takové prvky výzdoby dodají interiéru charakter. V kolekci VASINA najdete komody a vitríny v různých rozměrech. Nábytek můžete umístit v libovolné konfiguraci, ponechávaje volné místo mezi jednotlivými prvky.

Nábytek do obývacího pokoje VASINA 1 brandy castello

Nadčasový nábytek pro každou kapsu

Probíraný trend v zařizování interiérů sází na nadčasovost, kompaktnost a utilitarismus. Projekty tohoto druhu jsou efektní a velmi těžko jim lze vytknout nudu. Jednoduché, a přesto efektní. Jejich síla spočívá ve funkčním, nevtíravém designu. Dominující bílou, béžovou nebo hnědou v interiéru lze směle doplnit výraznějším barevným akcentem. Zde se hodí např. námořnická modrá, hořčicová barva, lahvově zelená, tyrkysová.

Hledáte-li elegantní nábytek do obývacího pokoje ve stylu mid century modern, seznamte se s mimořádnou kolekcí MONO2, která zahrnuje TV skříňku, konferenční stolek s policí a úložným prostorem pod deskou a dvě prostorné komody. Nábytek je dobře uspořádaný, vizuálně lehký (mj. díky vysokým nohám) a také efektní ve své jednoduchosti. Má malé, šperkové úchytky ve zlaté barvě. Stačí přidat do aranžmá designovou lampu, zrcadlo ve zlatém rámu nebo zajímavý květinový stojan s poutavým tvarem. Není třeba to přehánět s množstvím doplňků, nicméně stojí za to přivést do interiéru různé druhy materiálů a textur – dřevo, kov, plast, sklo, pletený ratan, ratan nebo přírodní textilie.

Systémový nábytek MONO 2 námořnická modrá

Pro koho je styl mid century modern?

Aranžmá ve stylu mid century modern se zalíbí jak minimalistům, tak uměleckým duším. Hodí se také do eklektických interiérů, které potěší oko neotřelou kombinací designového nábytku, barev a textur materiálů. Projekty tohoto druhu jsou velkým polem pro kreativní osoby, které rády experimentují. Pokud chcete vytvořit atmosféru interiéru z poloviny století, nezapomeňte na otevřený prostor, maximální přístup k dennímu světlu a omezení množství doplňků. Hlavním cílem tohoto typu aranžmá je plná funkčnost. Stojí tedy za to dbát na to, aby jednotlivé prvky vybavení obývacího pokoje byly nejen krásné, ale také praktické a pohodlné při každodenním používání.

Hledáte neobyčejný nábytek do obývacího pokoje s modernistickým nádechem? Ceníte si estetiky retro a užitkového designu? Obdivujete projekty Bauhaus? Určitě navštivte internetový obchod Mebline.pl, kde najdete jedinečný nábytek za atraktivní ceny. S naší pomocí si zařídíte stylový obývací pokoj, aniž byste museli utratit jmění za vybavení. Doporučujeme seznámit se s unikátními kolekcemi nábytku na našich stránkách! Máte otázky? Jsme vám k dispozici.