Kategorie: Interiér

Japandi je nový směr v interiérovém designu, který je v Polsku přítomen již několik let. Spojuje skandinávskou funkčnost s japonským minimalismem a jednoduchostí. Společným jmenovatelem obou trendů je střídmost a přirozenost. Dokonce se dá říci, že japandi je životní styl, podobně jako dánské hygge. Tento pojem zahrnuje lásku k jednoduchosti, přírodním předmětům a materiálům, stejně jako ke tlumeným barvám.

Japandi je komfort v čisté, nenucené podobě a zároveň vysoce elegantní díky pečlivému výběru nábytku, vybavení a doplňků. Těch by nemělo být příliš mnoho. Jak skandinávský, tak japonský styl odmítají nadbytek věcí. Oceňují úspornost tvarů a praktičnost. Interiér japandi by měl být světlý, nezaplněný a s dostatečným množstvím volného prostoru. Jak dosáhnout tohoto efektu ve svém domě nebo bytě? Z tohoto článku se dozvíte, jak přizpůsobit nábytek aranžmá v japandi stylu. Také vám poradíme, kde hledat ideální doplňky a jaká barevná paleta bude nejvhodnější. Pojďme tedy do toho!

Nábytek do obývacího pokoje ve stylu japandi

Na začátek je dobré zdůraznit, že stačí provést několik změn v aktuálním aranžmá obývacího pokoje, aby interiér získal japonsko-skandinávský nádech. Nejprve je nutné vzdát se křiklavých barev – to platí i pro nábytek. Vzorovaná tapeta a barevná pohovka nejsou tou nejlepší volbou. Místo toho zvolte jemné béžové, světle hnědé, šedé a bílé tóny. Ideálně se hodí nábytek v barvě přírodního dřeva. Vyhněte se však masivním obývacím stěnám v tmavých odstínech. Lehčí dojem dodá interiéru světlý odstín dubu artisan.

Příkladem může být kolekce BERAM. Podsvícené vitríny na vysokých stojanech nebudou prostor přetěžovat. Nízký stolek s jednoduchými tvary se skvěle hodí do japandi interiéru. Tento model má úložný prostor a poličku pod deskou, což usnadňuje ukládání drobností. Součástí sady je také TV skříňka s mnoha úložnými prostory. V kolekci BERAM najdete i další prvky, včetně prostorných komod se zásuvkami. Vše je vyrobeno z vysoce kvalitní laminované nábytkové desky. Každý kus nábytku je vybaven kovovým rámem s kluzáky.

Nábytek do obývacího pokoje BERAM 1 dub artisan

Zajímavou volbou do obývacího pokoje ve stylu japandi je také nábytek NUBI v odstínu kašmíru. Tato mimořádně útulná a zároveň sofistikovaná sada je skvělým doplňkem obývacího pokoje. Sada se skládá z komody se zásuvkami, konferenčního stolku s poličkami pod deskou, dvou regálů a televizní komody. Nábytek má systém otevírání push to open. Kovové nohy v barvě zlatého béže skvěle ladí s kašmírovými předními stranami. V kolekci NUBI najdete i další prvky. Celek působí velmi lehce. Nábytek je praktický a vhodný pro menší prostory. Opticky zvětšuje a prosvětluje místnost, což je zvláště důležité v malých, stísněných prostorách.

Přírodní dekorace

Čím méně dekorativních motivů, vzorů a ornamentů, tím lépe. Doplňky jsou v japandi aranžmá přítomny, ale je třeba se omezit na několik. Nejzásadnější je totiž harmonie podporující klid. Nadbytek dekorací narušuje symetrii a způsobuje zbytečný chaos. Drobnosti by měly být vyrobeny z přírodních materiálů, jako je ratan, proutí, bambus, masivní dřevo, mořská tráva nebo len. Skvěle se hodí také elegantní keramické výrobky. V aranžmá tohoto typu jsou vítány nízké sedací nábytky, paravány, koše a truhly na ukládání. Na posteli může být ručně vyrobená přikrývka a na zdi bambusová tapisérie. Doplňky v tlumených barvách dodají aranžmá ten správný charakter.

Víceúčelový nábytek v lehkém provedení

Styl japandi je především o jednoduchosti a praktičnosti. Ideálním řešením jsou víceúčelové kusy nábytku. Jednou z nabídek internetového obchodu Mebline.cz je krásný stolek JAKARTA s přírodní ratanovou deskou a nohama z masivního dřeva. Tento kus nábytku představuje kvintesenci estetiky japandi. Spojuje téměř všechny vlastnosti tohoto stylu. Je lehký, vyrobený z přírodních materiálů a navíc velmi praktický. Stolek se hodí do obývacího pokoje k pohovce nebo do čtecího koutku. Může sloužit jako noční stolek nebo pomocný stolek tam, kde jej budete potřebovat.

Několik aranžérských tipů:

styl japandi má rád přirozené světlo a prostor, proto odhalte okno a vyhněte se těžkým závěsům či jiným okenním dekoracím; nechte okolí za oknem být prodloužením vašeho obývacího pokoje
objevte wabi sabi – najděte krásu v nedokonalosti (staré dřevěné obložení, cihlová stěna, kamenná deska)
zaměřte se na užitkový design – vybírejte předměty, které jsou krásné, ale i funkční
nezapomínejte na hygge – pečujte o komfort, bezpečí a teplo domácího krbu
strohost, ale útulnost – japandi preferuje zaoblené tvary (vázy, nábytek, sošky), které činí interiér harmoničtější a zároveň útulnější
světlou barevnou paletu aranžmá můžete doplnit drobnými doplňky v tmavších tónech (například dřevěný stolek na černých nohách, skříňky s tmavými úchyty).

Estetika japandi je skvělou volbou, pokud máte rádi minimalismus v útulnější podobě. Zaujme také ty, kteří hledají rafinovaná interiérová řešení a zároveň oceňují přirozenost. V našem internetovém obchodě Mebline.cz najdete široký výběr nábytku za atraktivní ceny. Inspirujte se prohlížením nejmódnějších kolekcí od renomovaných výrobců. Věříme, že s naší pomocí zařídíte vysněný byt ve svém oblíbeném stylu, aniž byste museli utratit jmění. Nabízíme také pohodlné nákupy na splátky. Máte otázky? Náš tým je vám k dispozici!