Kategorie: Interiér

Dark academia je zcela nový styl interiéru, který vznikl teprve nedávno. Je romantický, tajemný a zároveň excentrický. Odkazuje na nadčasovou klasiku, nese prvky viktoriánské estetiky a navíc miluje umění, malířství a literaturu. Odkud vlastně pochází? Jak ho přinést do aranžmá bytu? Na tyto a další otázky odpovíme v tomto článku. Příjemné čtení!

Z přehlídkových mol rovnou do obývacích pokojů

Trend dark nebo light academia je dalším důkazem toho, jak je módní průmysl propojený s interiérovým designem. Mnozí z nás si jistě všimli, že obchody s oblečením nedávno uvedly bohatý sortiment oděvů odkazujících na akademický styl. Elegantní košile s velkými límci, kostkované kalhoty a saka, plisované sukně či elegantní doplňky ve stylu vintage – to jsou jen některé prvky stylu DA. Při bližším pohledu můžeme říct, že takhle se mohli oblékat naši prarodiče před sto lety.

Směr dark academia není samozřejmě jen stylizované oblečení, ale také láska k akademickému životu, a tím pádem i k vědění. Znamená to, že styl DA je vyhrazen pouze pro žáky a studenty? Ne! Každý může čerpat inspiraci jak při výběru šatníku, tak při zařizování domova nebo pracovního místa, protože jak se ukazuje, trend dark academia odvážně vstoupil do obývacích pokojů, odrážející nostalgickou atmosféru univerzitních interiérů minulých století.

Stylová knihovna v obývacím pokoji

Vizitkou každé elitní školy je působivě vybavená knihovna. Není tedy divu, že právě knihy jsou ústředním motivem mnoha aranžérských projektů v estetice dark academia. Jako příklad může posloužit krásná Newyorská veřejná knihovna nebo magický knihkupectví Livraria Lello v Londýně, které potěší nejen fanoušky prózy paní J. K. Rowlingové.

Můžeme si také vytvořit vlastní čtecí koutek v duchu dark academia. Stačí knihovna nebo vitrína – nutně v tmavé barvě. Na police vystavíte kolekci knih a další drobnosti. Naším návrhem z internetového obchodu Mebline.cz jsou elegantní nábytkové kousky TEVORA v odstínu tlumené zelené s dřevěnými vložkami v barvě dubu artisan. Bude to ideální řešení pro obývací pokoj s knihovnou. V e-shopu najdete podsvícené vitríny v různých velikostech. Model TEVORA EV13 má dekorativně prosklené přední části s šperkovými úchytkami. Nábytek může být vybaven energeticky úsporným LED osvětlením. Řada TEVORA zahrnuje také krásné komody, konferenční stolky, police, jídelní stoly a televizní skříňky. S jejich pomocí sestavíte ideální sadu do obývacího pokoje, přičemž zohledníte individuální potřeby všech členů domácnosti.

Nábytek do obývacího pokoje TEVORA 1 zelená / dub lefkas

Zajímavým doplňkem (jak velmi funkčním!) pro aranžmá maximalistického obývacího pokoje „s duší“ může být unikátní vitrína PALAZZO, kombinující matnou černou s velmi tmavým odstínem dubu. Dvířka jsou zdobena poutavým dekorem. Celý kus nábytku je vyroben z vysoce kvalitní laminované desky a MDF desky. Všechny nábytkové kousky z kolekce PALAZZO jsou vybaveny systémem push to open.

Vitrína PALAZZO černý mat / dub craft

Obývací pokoj v duchu XIX. století

Před staletími se v evropských univerzitách mohly vzdělávat pouze děti z elitních rodin. Ne každý si to mohl dovolit. Současný trend dark academia se také spojuje s elitářstvím, ale zároveň je poctou umění, temné poezii a fantasy literatuře. V tomto druhu aranžmá jsou vítaná umělecká díla, rámované obrazy, busty, dekorativní glóby nebo retro hodiny.

Stylové drobnosti se budou skvěle vyjímat na elegantní komodě BETO. Černé přední části s dekorativním frézováním a zlaté nožky jí dodávají jedinečný charakter. Nábytek bude ideálním doplňkem obývacího pokoje. Uschová také mnoho drobností. Korpus a přední části jsou vyrobeny z odolné laminované desky a MDF desky, rám je z oceli.

Komoda ABETO černá / zlatý rám

Eklecticismus ve stylu dark academia

Můžete směle kombinovat prvky stylu DA s moderním nebo klasickým vybavením. Vyhnete se tak efektu teatrálnosti, která se často spojuje s trendem dark academia. Sáhněte po jednoduchém nábytku v černé barvě a výzdobu doplňte stylizovanými doplňky, knihami, květinami (také sušenými) a bohatě zdobenými textiliemi. Mezi našimi návrhy najdete elegantní nábytkové kousky AVA v černé barvě. Vynikají jednoduchostí a funkčností. Budou skvělým pozadím pro unikátní drobnosti. Sada se skládá ze dvou vitrín a televizní komody. Prosklené police stojí za to vybavit jemným LED osvětlením. Styl dark academia miluje tmavé, hluboké barvy, proto se zde černá perfektně hodí.

Interiér s dekadentním nádechem

Obývací pokoj ve stylu DA je trochu temný, ale útulný. Stojí za to to mít na paměti při zařizování odpočinkové zóny. Skvěle bude vypadat polstrovaná pohovka – nejlépe černá, námořnická nebo tmavě zelená. Příkladem může být pohovka odpočinková sada ADRIA, což je dvoumístná pohovka a křeslo s vertikálními švy na opěradle a vysokými nohami, které celému kousku dodávají lehkost. Tmavě zelené čalounění se perfektně hodí do maximalistického, skrz naskrz elegantního prostoru obývacího pokoje.

 

Sedací souprava 2+1 ARDIA eureka 2121 zlatá

Sáhněte po intenzivních barvách v tmavém tónu

Černou, lahvově zelenou, grafitovou nebo námořnickou modrou můžete oživit prvky z mosazi, zlata nebo stříbra. Charakter aranžmá dodá burgundská a olivově zelená, zatímco bílá rozjasní příliš temný prostor. Na stěně se hodí dřevěné obložení, štukatura nebo květinová tapeta v maximalistickém vzoru (stále velmi populární). Při výběru doplňků pamatujte na těžší závěsy, například sametové. Styl dark academia má rád silné tkaniny, těžké přehozy, sametové textilie.

Dbejte na detaily

Na stěnu v obývacím pokoji můžete pověsit atmosférický obraz, starou mapu světa, fotografie stylizované jako staré nebo kresby z XIX. století. Na police vystavte nejen knihy, ale také suvenýry z cest. Koloniální akcent je zde více než vítaný. Má to být tajemné, efektní a útulné.

Pamatujte na komorní osvětlení. Hodí se retro stolní lampa, bohatě zdobené nástěnné svítidlo, velkolepé lustry a také svíčky umístěné na dekorativních podnosech. Dbejte také na efektní vzhled stropu (můžete zvážit stropní štukaturu).

Styl dark academia se prudce dostal do našich domovů a bytů. Často zcela náhodně. Oslní osoby, které oceňují klasiku, milují umění a také milovníky excentrických doplňků (tento trend usnadňuje vytváření neobvyklých kabinetů kuriozit). Interiéry ve stylu DA jsou nadčasové, a proto je velmi snadné je upravovat a vytvářet zcela nové projekty odpovídající aktuálním vkusu domácích.

V netradičních kolekcích na Mebline.cz najdete široký výběr unikátního nábytku, který skvěle doplní maximalistický interiér ve stylu dark academia. Nabízíme elegantní konzoly, vitríny se sklem, dřevěné komody, stoly a židle. Nechybí ani krásné pohovky, sedací soupravy a křesla potažená vysoce kvalitním materiálem. Více inspirací najdete v našem internetovém obchodě. Zveme vás!