Kategorie: Tipy a triky

V posteli trávíme přibližně 1/3 života. Proto bychom měli chvíli svého času věnovat výběru vhodné matrace, která nám poskytne pohodlný odpočinek a bude nám sloužit řadu let.

Koupě nové matrace se může ukázat jako velká výzva. Nejde pouze o to, že můžeme vybírat z velké nabídky produktů. Největším problémem je, že takovýto výběr je velmi individuální a neexistují jednotné parametry, podle kterých bychom poznali ideální matraci. To, co se může zdát jednomu pohodlné, může být pro jiného nepříjemné. I když je těžké předpovědět, která matrace bude pro nás optimální, je několik věcí, které můžeme udělat a zvětšit tak šanci na dobrý nákup. Poradíme, co byste měli vědět.

MEBLINE

Poznejte všechny možnosti

Při hledání vhodné matrace je vhodné se seznámit s nabídkou na trhu, tedy hlavně s různými výplněmi, které matrace v nabídce mají. To, co se nachází uvnitř, má nemalý vliv na pohodlí spánku a každý druh výplně má jiné vlastnosti, proto je dobré vědět, co všechno máme k dispozici.

Bonellové matrace (pružinové)

Jsou známy svou přijatelnou cenou, velkou tvrdostí, ale zároveň s velmi dlouhou životností. Bohužel se ne příliš dobře přizpůsobují křivkám těla, proto se nedoporučují osobám s různými osteo-kloubními onemocněními. Dalším slabým místem těchto matrací je malá izolace pohybu, proto není vhodným řešením pro společná lůžka, zvlášť pokud jedna z osob má slabý spánek.

Kapsové matrace

Jedná se o lepší verzi bonellových matrací (pružinových) – také obsahují pružiny, ale každá z nich je uzavřena v samostatné kapse, takže pracuje samostatně a nezávisle na ostatních, díky čemuž se matrace tolik nevlní, jak je tomu u klasického bonellového modelu. Vlastnosti kapsových matrací závisí na použitém materiálu, z kterého je vytvořena tvrdící vložka Pokud je jím kokosové vlákno nebo mořská tráva, matrace bude tvrdší. Pokud bude obsahovat polyuretanovou pěnu, bude naopak měkká. Je dobré si uvědomit, že přestože se kapsové matrace vyznačují dobrým poměrem kvality a ceny, velmi těžko se čistí a pohlcují prach a pot, proto se nedoporučují pro alergiky. Pokud trpíme inhalační nebo kontaktní alergií a musíme spát na kapsové matraci, je dobré si obstarat kvalitní antialergický povlak, který bude možné často prát na vysoké teploty.

Matrace 160 POCKET

Latexové matrace

Latexová pěna, která je tvořena spojením syntetického latexu a přírodním mlékem kaučukovníku, je charakteristická téměř ideálním přizpůsobením se tělesným křivkám, díky čemu zabezpečuje vysoký komfort spánku. Latex má přírodní antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, proto je často používán u osob citlivých na roztoče. Latexové matrace mají několik stupňů tvrdosti, proto jsou vhodné pro osoby s různou tělesnou váhou. Nesmíme ale zapomenout na to, že latex je materiálem, který špatně „dýchá”, proto je důležité, aby matrace měla systém ventilačních kanálků, které zabrání hromadění se vlhkosti a vzniku nebezpečných plísní. Nedoporučují se proto do prostor s vyšší vlhkostí. V těchto případech je vhodné zakoupit matraci vyrobenou z moderního hydro latexu. Tyto matrace mají všechny vlastnosti latexových matrací, navíc jsou odolné vůči vlhkosti a nepodporují alergie. Jejich vadou je ale možnost akumulace prachu a potu, proto je důležité časté praní potahu.

Termoelastické matrace

Termoelastické matrace patří do nejvyšší cenové kategorie, ale poskytují také nejvyšší komfort užívání. Technologicky pokročilá termoelastická pěna zaručuje matraci trvanlivost, prodyšnost a dokonalé přilnutí ke křivkám těla. Reaguje na tlak těla, takže nezpůsobuje necitlivost a nebrání krevnímu oběhu. Nevýhodou těchto matrací je kromě vysoké ceny také možnost akumulace prachu a potu.

Gelové matrace

Velmi těžce dostupné a dost drahé, ale na druhou stranu nejlépe přizpůsobivé křivkám těla a individuálním potřebám uživatele. Navíc mají vlastnost podporující ochlazování přehřátého těla a udržování stálé teploty, čím zabezpečují optimální teplotní podmínky během spánku.

Systémový nábytek EUFORIA

Přizpůsobte matraci konkrétním potřebám

Pro dobrý výběr matrace je třeba vzít v úvahu několik věcí. O tom, jaký typ a tvrdost matrace si vybereme, bychom měli rozhodovat s vědomím svého zdravotního stavu, zvyků, nebo stavby těla.

Výška a stavba těla

Stavba těla je jedním z nejdůležitějších prvků rozhodujících o tvrdosti a délce matrace. Především bychom měli vždy vybírat model, který je aspoň o 20 cm delší než uživatel. Čím jsme těžší, tím by měla být matrace tvrdší. Často se setkáváme s žebříčkem tvrdosti, na kterém H1 je velmi měkká matrace a H5 velmi tvrdá, v nabídce prodejců se objevuje jen zřídka a je určena pro osoby s velkou nadváhou.

Obecně je možné říct, že matrace o tvrdosti H2 se doporučuje osobám ve váze do 80 kg. Často se také setkáme s matracemi s několika zónami tvrdosti, které by měly zabezpečit lepší přizpůsobení se tvaru těla. V praxi to ale příliš nefunguje, protože málokdy spíme jen v jedné pozici těla.

Zdravotní důvody

Velmi důležitým aspektem při výběru tvrdosti matrace je případné onemocnění páteře. V tomto případě je dobré výběr matrace konzultovat s ortopedem nebo fyzioterapeutem, který může doporučit, jaké konkrétní vlastnosti by matrace z medicínského pohledu měla mít. Typ matrace má také vliv při různých druzích inhalačních nebo kontaktních alergií. Moderní modely matrací mají již často zabudovány různé antialergické systémy, které zabraňují rozvoji roztočů, mikroorganismů a plísní. Pěna a latex jsou od přírody antialergické. Pokud si chcete vybrat matraci s velkým obsahem přírodních vláken, nešetřete na kvalitním potahu z membránové tkaniny, která zabrání proniknutí vlhkosti do těla matrace.

Pokud je zákazník již starší osobou, nebo má problémy s krevním oběhem, měl by rozhodně vybírat mezi měkkými matracemi, které nebudou tlačit na žíly a způsobovat „dřevěnění” končetin a částí těla. V těchto případech je vhodné sáhnout po termoelastických nebo gelových matracích vysoké kvality, které kromě své měkkosti zaručí také dobrou podporu pro páteř.

Pozice spánku

Pozice, ve které nejraději spíme, má také velký význam. Pokud spíte často na boku, je dobré zvolit hodně elastickou matraci, díky které se vyčnívající části těla budou moci dobře „zanořit” do podložky. Tvrdší matraci by si zase měli vybrat ti, kteří rádi spí na břichu – příliš měkká, pěnová matrace by mohla způsobit horší dýchání a zbytečného propadání bederní páteře. Pokud nejčastěji spíte na zádech, je pro vás nejvhodnější zlatý střed, čili středně tvrdá matrace, která z jedné strany udržuje páteř ve správné pozici, ale zároveň poskytne pohodlnou podložku pro celé tělo.

Vaše zvyky a zvyky partnera

Při výběru matrace je třeba vzít v úvahu také teplotní potřeby a kvalitu spánku. Pokud je vám v noci zima, dobrým řešením je pro vás pěnová nebo latexová matrace, která příjemně přilne k tělu a tím udržuje tělesné teplo. Pokud je vám v noci zase často horko, bude lepší pružinová matrace, která zabezpečuje lepší proudění vzduchu. Pokud se při spánku převracíte z boku na bok, vyberte si matraci s jednou zónou tvrdosti, která vám zaručí dobrou polohu těla ve spánku v jakékoliv poloze. Problém se může vyskytnout v případě, pokud se vaše zvyky a zvyky vašeho partnera zcela různí. Je sice možné koupit dvě různé matrace s individuálními vlastnostmi pro každého z vás, ale je potřeba počítat s tím, že v místě jejích spojení bude různá tvrdost spací podložky. Toto řešení je vhodné buď pro páry s rozdílnými postavami a tělesnou hmotností, nebo v případě speciálních zdravotních požadavků u některého z nich. Pro páry proto doporučujeme matrace, které se individuálně přizpůsobují při tlaku. Mohou to být matrace latexové, pěnové nebo termoelastické, ale vyhovující mohou být také kapsové matrace s velkou hustotou pružin na jeden čtvereční metr.

Ložnice LUX

Lehněte si

Pokud si kupujete matraci v kamenné prodejně, lehněte si na každou matraci, o které uvažujete, alespoň na 5 minut. Nikdo nemá právo vám v tom zabránit. Oblečte si proto pohodlné oblečení a lehce obouvací boty. Převracejte se z boku na bok a sledujte, jak se matrace chová při změně polohy těla. Pokud kupujete matraci na internetu, důkladně se seznamte s možností vrácení zboží.

Nešetřete

Často si myslíme, že pokud něco není vidět – a matrace patří právě k těmto věcem – není třeba příliš utrácet a je možné vybrat si v nejnižší cenové kategorii. V případě matrace tento přístup není vhodný. Samozřejmě že cenové rozdíly jsou velké a není zaručeno, že nejdražší matrace bude i tou nejlepší, ale rozhodně nedoporučujeme šetřit za každou cenu. Kvalitní matrace nám bude sloužit řadu let a pokud se na tento nákup podíváme z širší časové perspektivy, matrace v dobré kvalitě není zas tak velký výdaj.

Investujte do potahu

Může se vám zdát, že potah na matraci jsou zbytečně vyhozené peníze, ale pokud ho přece jen koupíte, rychle se přesvědčíte, že se tato koupě vyplatila. Základní funkcí potahu je ochrana postele před případným zašpiněním, ale zároveň je bariérou pro prach vnikající do matrace, což ocení zejména alergici. Nakolik samotnou matraci není možné vyprat, kvalitní potah prát můžeme a to i ve velmi vysokých teplotách. Zároveň některé potahy jsou obohaceny o vlákna, které zaručují teplotní komfort v každém ročním období – v létě pomáhají odvádět nahromaděné teplo, v zimě zas udržovat stálou teplotu. Důležité je vyhnout se nákupu potahů prošívaných vlnou (jde o většinu potahů, u kterých je možné změnit tzv. letní a zimní stranu), které se mohou vlivem teploty srážet nebo roztahovat a znemožňovat dobré praní.

Seznamte se s možností výměny nebo vrácení zboží

Dokonce i v případě, že jste výběru matrace věnovali v obchodě dostatek času, stále existuje riziko, že v domácích podmínkách se ukáže jako nevyhovující. Právě z tohoto důvodu je dobré znát možnosti výměny nebo vrácení zboží v tom kterém obchodě. Některé obchody mohou odmítnout přijmout zpět matraci o nestandardních rozměrech nebo požadovat poplatek za vrácení nebo výměnu zboží. Zjistěte si také, zda prodejce nabízí bezplatnou dopravu v případě reklamace nebo výměny.

Internetový obchod Mebline nabízí široké spektrum pohodlných a ergonomických matrací typu Bonell nebo kapsové matrace typu Pocket. Všechny jsou vyrobeny ve vysoké kvalitě a zaručují komfortní odpočinek po dlouhou dobu jejich používání. Seznamte se s celou nabídkou na stránce mebline.cz