Kategorie: Tipy a triky

Nízký nájem, útulnost, malá plocha k uklízení - malý byt má své jasné výhody  a může nabídnout pocit příjemného bezpečí a tepla domova... pokud víme, jak jej správně zařídit.

Poradíme vám, co udělat pro to, aby vaše čtyři stěny byly praktické, stylové a případně se i zdály o něco větší, než je tomu ve skutečnosti. 

Někteří se rozhodují pro kompaktní byt, protože preferují minimalistický styl života. Jiní zase nemají jinou možnost. Bez ohledu na to, do jaké skupiny patříte zrovna vy, určitě vám záleží na komfortu a prostoru, který vás nebude omezovat – což se v případě malých bytů ukazuje jako velká výzva. Malá metráž bydlení je praktická a útulná, ale bohužel má také jistá omezení. Malé pokoje musí pojmout všechen potřebný nábytek, příslušenství a po léta nahromaděné osobní věci. Pokud to uděláme bez rozmyslu, bude naše bydlení chaotické, nevzdušné a nekomfortní. Naštěstí je několik možností, které můžeme udělat pro to, aby i malé byty měly svou lehkost a zároveň byly stylové a praktické. Zde je tedy několik těch zásad, díky kterým se i v malém bytě dá žít pohodlně, prakticky a hezky.

HOUZZ

Vsaďte na minimalismus

Imponující sbírka historických váz a galerie obrazů v barokních rámech je určitě důvod k obdivu, ale pokud nemáme dostatečně velké prostory, je lepší ovládnout svůj sklon vystavovat na viditelné místa každou památku nebo fotografie z dovolených za posledních deset let. Snažte se proto udržovat co největší pořádek, nepokládejte zbytečně moc věcí na kuchyňskou linku a nepodléhejte přesvědčení, že prázdná stěna je vždy škaredá. Uschovejte předměty, které nepoužíváte každý den a pokud se opravdu nemůžete obejít bez svých několika oblíbených drobností, zkuste je poskládat podle barvy, aby vznikla barevná souhra.

Ať je světlo

Tmavé barvy opticky zmenšují interiér, proto vybírejte světlé barvy, ať už jde o stěny, nebo nábytek. Barevná jednolitost má výrazný vliv na celkový vzhled interiéru, zvlášť pokud jde o byt typu studio, kde jedna místnost plní hned několik funkcí. Přestože nejlépe se zde hodí světlé, nebo dokonce monochromatické barvy, neznamená to, že si nemůžeme i v tomto prostoru dovolit kontrasty. Zajímavým trikem, díky kterému se pokoj zdá větší, je sladění bílého nábytku s o něco tmavší barvou stěny, například světle béžovou nebo studeným blankytem.

HOUZZ

Moderní průhlednost

I nábytek malých rozměrů může způsobit, že se pokoj zdá těsný a nepohodlný, ale to ještě neznamená, že musíte jít ještě dál v minimalistickém zařizování. Výborným řešením je nábytek vyrobený ze skla, nebo průhledného umělého materiálu. Akrylové židle, stolky i stoly jsou už nějakou dobu hitem – díky nim lze zařídit byt a zároveň zachovat jeho vzdušnost a světlost. Jednoduše se spojí se svým okolím a kromě své „neviditelnosti” dělají skvělý dojem.

HOUZZ

Klíčové slovo: mnohofunkčnost

Vícefunkční nábytek je dobrým řešením pro ty, kteří zařizují malé prostory. Rozkládací odpočinkový prostor se mžikem oka změní v postel, kuchyňský ostrůvek v pracovní plochu, bar, nebo psací stůl. Díky posteli s úschovným prostorem na ložní prádlo nebudeme potřebovat další komodu a velký otevírací taburet pojme nejen časopisy, DVD, ale v případě potřeby poslouží jako dodatkové místo k sezení.

Skládejte a rozkládejte

Pokud bydlíte sám / sama, určitě každý den nepotřebujete velký stůl a celou sadu židlí. Zvažte proto menší stolek s rozkládací deskou, který se v případě potřeby může změnit na plnohodnotný stůl. Moc se vám nezdají skládací židle? Nemusíte se jich bát, moderní modely zaujmou nejen svou barevností a designem, ale také praktičností.

Dekoratérská „rozkoš”

Pokud zařizujete mimořádně malý obývák nebo ložnici, vyhněte se masivnímu nábytku a nábytku, který zabírá velkou podlahovou plochu. Vyberte radši jemnější pohovku nebo komodu s viditelnými nohami – i jen malé nadzvednutí nábytku způsobí, že celý interiér bude působit lehčeji a světlo bude moci svobodně proniknout také pod nábytek. Ideálním nápadem jsou také tzv. plovoucí police s ukrytými úchyty a podpěrami. Místo obrovských, těžkých regálů nebo knihoven, použijte radši sestavu estetických poliček, které poskytnou dostatek místa a zároveň nezabírají zbytečně moc prostoru v interiéru.

HOUZZ

Základem je výška

Konstrukce sahající téměř až ke stropu je nejen moderní, ale především velmi praktické řešení, které se hodí do každého interiéru. Abychom se v malém bytě vyhnuli zbytečnému chaosu, musíme co nejvíce věcí schovat z dosahu zraku. Abychom to mohli udělat, potřebujeme dost místa pro uskladnění, což může být dost složité. Právě proto je možným řešením vysoká konstrukce regálu nebo skříně, díky kterému využijeme každý centimetr stěny a navíc interiér se zdá opticky vyšší.

HOUZZ

Zrcadlo, řekni mi...

Co udělat, aby se stal pokoj jednou tak velkým? Zkuste vytvořit jeho kopii! Vysoká zrcadla zabírající velkou část stěny jsou jedním z nejefektivnějších způsobů optického zvětšení interiéru, ale pomůžou také skleněné dvířka nebo dvířka se zrcadlem na nábytku. Zrcadla a skleněné povrchy odrážejí umělé i přírodní světlo, díky čemuž projasňují vnitřek, který pak působí větším. Kam zavěsit zrcadlo, aby byl efekt co nejlepší? Nejlépe za umělý zdroj světla (např. za visící lampu nebo svícen), nebo naproti okna.