Kategorie: Tipy a triky

Ať už se zajímáte o koncepci feng shui nebo ne, nevhodné umístění psacího stolu má na vaši práci konkrétní negativní vlivy, které mohou škodit jak vašemu zdraví, tak i výkonnosti a efektivitě práce. V tomto článku se proto dále dozvíte, jak si lépe zařídit své pracovní místo, abyste se cítili dobře a pracovali efektivně.

Ne vždy si můžeme dovolit luxus ve volnosti při aranžování svého pracovního místa. Někdy se musíme spokojit s malým koutkem, který máme vyhrazen v ložnici nebo kuchyni. Pokud ale máme k dispozici prostrannou kancelář a můžeme si ji zařídit podle sebe, je dobré vzít v úvahu následující doporučení.

Orientace stolu a okna

Umístění psacího stolu přímo u okna se může zdát jako dobrý nápad. Výhled na stromy nebo blankytné nebe jistě každého láká a představuje dobrý způsob pro relax v průběhu práce. Neexistuje ale větší omyl. To, co se děje zrovna za oknem, je častokrát mnohem zajímavější než pracovní úkoly. Častokrát proto náš zrak utíká od monitoru počítače nebo dokumentů a s tím se výrazně snižuje naše koncentrace a efektivita naší práce.

Umístění stolu zády k oknu tak, abychom jej měli za zády, není také nejlepší nápad. Ostré světlo se bude odrážet od monitoru a působit diskomfortně pro oči a tím ztěžovat práci. Rolety nebo žaluzie tento problém nevyřeší, protože se jimi odstřihneme od přirozeného světla, které je životodárnou energií s dobrým vlivem na naši efektivitu.

V interpretaci feng shui způsobuje umístění psacího stolu směrem k oknu to, že naše osobní energie Chi bude volně působit směrem ven, místo aby se kumulovala pouze na pracovním místě. Jedná se pravděpodobně o nejhorší volbu a je zapotřebí se jí v každém případě vyhnout, zvlášť pokud se tato pozice spojuje s nevhodným postavením těla směrem zády ke dveřím. Pokud už musíme sedět s oknem přímo za zády, specialisté feng shui radí zavěsit do okna krystal v jeho horní střední části.

Orientace stolu směrem ke dveřím

Postavení psacího stolu zády ke dveřím, i když si to možná nemusíme uvědomit, zmenšuje pocit bezpečí a může působit neklid. Pokud tak sedíme, zabýváme se tím, co se děje za našimi zády a chybějící kontrola nad prostorem za zády může způsobovat neklid a zhoršovat koncentraci. Nejčastěji se tak děje pouze v podvědomí, ale někteří jedinci se mohou nervózně obracet dozadu přes rameno.

Nevýhodné umístění tímto způsobem potvrzuje také teorie feng shui. Sedíc zády ke dveřím, stáváme se zneužitelní pro nečestné lidi, jsme „nedostupní” a obracíme se zády k šancím pro náš osobní rozvoj. Pokud už takto musíme sedět, je vhodné umístit si na stůl, monitor nebo stěnu malé zrcadlo a tímto způsobem aspoň symbolicky kontrolovat, kdo vchází do místnosti.

Postavení psacího stolu u stěny

Pokud si vytváříme v bytě své pracovní místo, často jej musíme postavit přímo ke stěně. Tato konfrontace může blokovat pozitivní energii a způsobovat, že se budeme cítit „utlačeni”, často budeme navíc sedět také zády ke dveřím.

Pozice moci

Z výše uvedeného vyplývá, že jediné optimální umístění psacího stolu je v teorii feng shui tzv. pozice moci. Vyžaduje umístění psacího stolu úhlopříčně od dveří tak, abychom za zády měli stěnu bez okna a mohli svobodně kontrolovat celou místnost. Díky této pozici se budeme cítit bezpečně a jistě, budeme se moci lépe soustředit a méně se stresovat. Zároveň je možné se díky této orientaci pohybovat na všechny strany. Symbolicky nás pak nechává otevřené pro všechny pracovní a kariérní příležitosti, rozšiřuje perspektivu a pomáhá včas odhalit blížící se ohrožení.

Nezapomínejme ale, že ergonomické umístění psacího stolu je jen částí našeho úspěchu. Klíčovým pro naše pohodlí je dobrý výběr kvalitního kancelářské židle. Bohatou nabídku židlí a křesel pro kanceláře a pracovny najdete na stránce Mebline.cz