Kategorie: Interiér

Můžeme-li věřit analýzám obchodů s nábytkem, pak odstín wenge patří mezi nejčastěji vybíranou barvu nábytku, nakupovaného v evropských prodejních sítích. Nábytek v tomto provedení proto nemůže chybět ani v nabídce obchodu MEBLINE. Poradíme, jak jej můžete moderně a módně využít.

Odstín wenge už před mnoha lety oslovil řadu českých zákazníků, i když stylisté interiérů už upozorňují, že je čas na změnu, protože naše domácnosti jsou už doslova plné nábytku v barvě tmavé čokolády. Tmavé barvy , oproti moderní a minimalistické bílé, se nám pojí s tradicí, teplem domova a bezpečím. Mimo to, wenge dobře propojuje béžovou a bílou barvu, které jsou často vybírány těmi, kdo preferují konzervativní řešení interiéru. Je ale čas jít dále.

Móda tmavého nábytku je už dávno pryč. Dnes se často používají odvážná řešení a propojování částí nejen různých barev, ale také různých stylů. To neznamená, že bychom měli úplně opustit nábytek v odstínu wenge, protože dobře zvolený a spojený s vhodnými doplňky, stále dodává interiéru teplo a klasickou eleganci. Níže si představíme několik inspirací a doporučení, jak efektivně aranžovat interiér s wenge v hlavní roli.

Jaká barva stěn se hodí k nábytku wenge?

Barevné provedení wenge se vyznačuje tmavými odstíny bronzu, proto na základě kontrastu je nejjednodušší použít světlé odstíny stěn. Takový ineriér nebude působit stísněně, ani když použijeme ještě další tmavě bronzové elementy. Je pravda, že není nejvhodnější použít na stěnu studenou mílou barvu, ale na pozadí teplých máslových odstínů bude vypadat velmi elegantně a příjemně. Pokud chceme dát interiéru moderní nádech, zkombinujeme naopak wenge s jiným nábytkem v bílé lesklé úpravě.

HOUZZ

Pokud nejsme fanoušky bílé, ale máme rádi tónované barvy, světlé a lahodné, máme k dispozici celou řadu pastelových barev (blankyt, levandule, máta), ale především béžová, odstín kávy s mlékem a světle šedé. Pokud ale chceme použít delikátní, jemnou tapetu, také tím nic nepokazíme.

MEBLINE: Posuvná skříň BETA 180 se zrcadlem wenge

Tmavé barevné provedení nábytku wenge vůbec nepotlačuje silné, energické barvy. Wenge tvoří perfektní propojení s citrónovou, červenou nebo jinou výraznou barvou. Musíme však vždy zachovat míru - jedna výrazná stěna dá interiéru dobrý akcent, ale pokud budou všechny stěny místnosti růžové, efekt bude naopak utláčející a náš atraktivní kus nábytku naopak „zapadne” pod tíhou výrazné barvy.

HOUZZ

Nakonec opravdová bomba - nábytek v odstínu wenge se hodí také ke stěnám stavěným z červené cihly nebo dekoračního kamene, případně provedené v teplých odstínech béžové. Pokud se rozhodneme pro takovéto řešení, musíme ale pamatovat na dovybavení pokoje světlými doplňky. Výborné jsou také dvoubarevné kusy nábytku, které přímo propojuje wenge a bílou barvu. Pokud máme k dispozici prostranný interiér, nemusíme se bát spojit wenge také s tmavou barvou stěn - takové spojení může vypadat také velmi stylově.

MEBLINE: Dvoubarevná posuvná skříň LONDON 180 wenge/bílý lesk

Jaké doplňky se hodí k nábytku v odstínu wenge?

Chladná barva nábytku wenge velmi dobře sedí k světlým doplňkům teplých barvách béžové, lámané bílé, špinavé růžové, nebo levandule, například s mléčným sklem nebo lněnými textíliemi. Wenge, bílá a béžová - to je velmi bezpečné spojení, při kterém je velmi těžké způsobit nějaké dekoratérské faux pas.

Komoda LOGO 1 wenge s LED osvětlením

Pokud sázíme na sílnější barevný akcent, není nic jednoduššího. Barva wenge je natolik univerzální, že se dobře spojuje se všemi doplňky v jiskrných barvách. Ale i zde bychom měli postupovat s rozumem. Polštář, deka, nebo závěsy, ale ne vše najednou - nebo efekt bude v lepším případě nezajímavý. K dispozici máme širokou škálu barev: korálovou, citrónovou, červeň, safírovou, amarantovou, lazurovou a řadu dalších.

Více nábytku v odstínu wenge najdete na mebline.cz