Kategorie: Interiér

Konferenční stolek je často posledním dílem v pomyslné dekorační skládance a výběr takového kusu, který ideálně vyplní volné místo, nemusí být vždy jednoduchý. Poradíme vám, na co si dát při jeho nákupu pozor.

Pokud necháme nákup konferenčního stolku na konec – jak se nejčastěji děje – musíme vzít v úvahu nejen jeho funkčnost, ale také to, jak bude „sedět” k ostatnímu zařízení pokoje. Dokonce i profesoinální stylisté tvrdí, že jde o dost těžký úkol. Proto se podívejme, jak musíme přemýšlet, abychom si jej trochu ulehčili. 

K čemu bude stolek nejčastěji sloužit?

Budete na něj odkládat dálková ovládání? Nebo nohy při sledování televize? Potřebujete dodatečné místo k ukládání různých věcí, nebo další místo k sezení? Budete u něj hostit návštěvy? Jinými slovy, hledáte kus nábytku, který bude plnit více funkcí, nebo takový, který jen elegantně vyplní prostor v místnosti?

HOUZZ

Kolik místa v pokoji máte?

Ideální vzdálenost mezi sedačkou a konferenčním stolkem je okolo 45 cm – to je dostatečně blízko, aby bylo možné snadno odložit šálek nebo sklenici, ale dost daleko, aby było možné pohodlně sedět a svobodně se pohybovat. To není všechno. Stále zůstává otázka hlavního průchodu v místnosti, jehož šířka by měla být alespoň 70 cm, a proto by právě taková měla být vzdálenost mezi vnějším okrajem stolu a například komoda nebo televizní skříňkou. Pokud je místnost velmi malá, vyberte úzký obdélníkový stůl. Pokud máte velký prostor, vyberte si takový nábytek, který vizuálně vyplní prostor a nebude výrazně vyčnívat.

HOUZZ

Jakou estetickou funkci plní stůl?

Má být konferenční stolek středem obývacího pokoje a vytvářet dojem? Nebo přinést oživující barvy do neutrálního, poněkud nevýrazného interiéru? Nebo má být spíše nenápadný a nenarušovat barvu a styl místnosti? Konferenční stolky jsou k dispozici v široké škále barev, takže oživit jimi místnost je hračkou V případě, že dekor vašeho obývacího pokoje je zcela odlišný a další "silný" kus nábytku by mohl narušit interiér, perfektním řešením jsou bezbarvé akrylové stoly - mimochodem, aktuální módní hit.

MEBLINE

Bude stolek přenášen nebo přesouván?

Pokud vaše sedačka plní zároveň funkci postele a stolek bude pravidelně přesouván, dejte pozor na to, aby był co nejvíc mobilní, dostatečně lehký, aby se dobře přenášel nebo posouval spolu s kobercem. Existuje samozřejmě i možnost nákupu stolku na kolečkách.

HOUZZ

Jakou má výšku sedací souprava?

Výška konferenčního stolku je klíčová – neměl by převyšovat sedačku nebo křesla a podle obecných zvyklostí by se jeho deska měla nacházet o přibližně 5 cm níže, než je sedací plocha křesel a sedačky. Vyšší stolek můžete koupit v případě, že často přijímáte hosty a chcete jim ulehčit časté dosahování šálku kávy, skleničce nebo talířku.

HOUZZ

Jaký máte rozpočet?

Chcete mít originální kus nábytku, ale máte omezené prostředky? Kdo říká, že budete muset koupit konferenční stolek? V době rostoucí popularity vlastnoručně vyrobeného nábytku jsou internet a časopisy plné neobvyklé inspirace a nápadů. Originální stolek z europalet nebo přepravek na ovoce? Je to snadné! Celková cena bude jistě vaší kapse přátelská.

HOUZZ

Bude stolek vhodný pro děti?

Rodiče malých dětí by měli zvážit nejméně dvě věci – bezpečnost je tou první. Pokud se po domě s rychlostí světla prohání hyperaktivní dvouletý prcek, čtvercový stolek s ostrými rohy nemusí být tou nejlepší volbou. Druhou věcí je samotný materiál, ze kterého je nábytek. Musíte počítat s tím, že na stole budou občas rozlité lepkavé nápoje, šálky s horkým obsahem, a možná dokonce i válena plastelína. Je vzácné dřevo pro tento případ určitě správná volba?

MEBLINE

V jakém stylu je zařízený pokoj?

Chcete-li konferenční stolek dokonale ladící s designem obývacího pokoje, jsou určité zásady, které bychom měli zachovat. Dřevo, zejména tmavé, je určeno hlavně pro tradiční a formální interiéry, teplý dubu krásně doplňuje rustikální místnost, a kombinace skla a kovu je ideální pro moderní místnosti. Chcete-li dát vašemu obýváku trochu romantiky, vyberte stůl stylu vintage s jemně zakřivenými nohami. Na druhou stranu, prostorný, minimalisticky vybavený obývací pokoj výborně doplní velký a nízký konferenční stolek s moderním designem.

MEBLINE

Mějte však na paměti, že konferenční stolek nemusí být dokonale kopírovat styl interiéru. Eklekticismus, kombinující staré a moderní prvky, je stále velmi oblíbeným směrem a může udělat výborný dojem, pokud bude interiér mít ty správné proporce. Máte-li kombinovat staré s novým, minimalistické s rustikálním, musíte se postarat o to, aby u těchto kombinací nastala rovnováha. Krásná dubová police nebude vypadat dobře v moderním interiéru, pokud jej nebude doplňovat také například stylová knihovna a několik doplňků podobného stylu.

V jakém stylu je nábytek v bezprostřední blízkosti stolu?

Konstrukce nábytku a dokonce i doplňky v blízkosti konferenčního stolku, mají velký význam pro rovnováhu a estetiku. Nábytek by neměl navzájem konkurovat. Pokud máte velký obývací pokoj s koženou sedačkou, konferenční stolek by měl být o něco jemnější, spíše ne dřevěný, ale takový, který bude poskytovat velkému nábytku prostor pro „dýchání”. Totéž platí i pro sedačky s dominantními barvami a křiklavými dekoračními polštáři. Doporučujeme vyhnout se situacím, kdy všechny tyto součásti nadměrně přitahují pozornost. Na druhou stranu, pokud má vaše pohovka jemné a neutrální barvy, můžete se rozhodnout pro masivnější a výraznější konferenční stolek.

HOUZZ

Tradice, nebo avantgarda?

Hledáte bezpečné a tradiční řešení? A co vyzkoušet něco nového? Pokud jste otevřeni malým experimentům, zkuste alternativní konferenční stolky, které ani stolky vlastně nejsou. Skutečným hitem jsou nyní například dřevěné bedny a staré kufry, které vám kromě originálního vzhledu poskytnou spoustu dalšího úložného prostoru.

HOUZZ