Kategorie: Interiér

Když naše dítě vyrůstá, z nemluvněte se postupně mění na předškoláka plného energie, je potřeba mu připravit pokojík odpovídající jeho potřebám.

Předškolák se rozhodně v mnoha ohledech liší od několika měsíčního mrňouska. Více jej zajímá svět, má hromadu kreativních nápadů a je přeplněn energií. Proto je naší povinností přizpůsobit mu interiér tak, aby se mohl bavit, rozvíjet své schopnosti, ale také odpočívat po náročném dni.

Při plánování dětského pokojíku pamatujme na to, aby se v něm dítě cítilo co nejlépe. Pokud například mrňous nemá rád zelenou barvu, dbejme na to, aby této barvy měl ve svém pokoji co nejméně. K výzdobě dětského pokoje je vhodné využít obrázky, plakáty s oblíbenými hrdiny dítěte, kresby na stěnách, polštářky a záclony s dětskými motivy, nebo v delikátních pastelových barvách. Řiďme se při výběru podle zájmů a temperamentu našeho dítěte.

Při zařizování dětského pokoje jej můžeme rozdělit na několik zón, odpovídajících aktivitám dítěte.

Zóna pro spánek a odpočinek

Zde určitě musíme umístit postýlku. Pravděpodobně to bude už druhá postel dítěte a musí být tedy větší, aby mohla sloužit dítěti několik let. Nejlepší velikost je 80x160, i když k dostání jsou také 80x140. Pamatujme ale, že dítě rychle roste a 20 centimetrů může být časem velký rozdíl.
Postýlky jsou různé – můžeme koupit klasické dřevěné, tématické (například ve tvaru auta nebo paláce), kovové s ozdobami, nebo postel na mezipatře. Pokud zařizujeme pokoj pro sourozence, určitě se nám bude hodit patrová postel, nebo rozkládací, která se skládá ze dvou částí.

V každém případě musíme pamatovat na bezpečí mrňouska během jeho odpočinku. Pokud bude postýlka stát u stěny, musíme druhou stranu zabezpečit zábranou, aby dítě nespadlo během spánku z postele. Pokud si zakoupíte postel na mezipatře nebo patrovou, dávejte pozor na způsob výstupu na lůžko. Pro menší děti jsou bezpečnější schůdky, ty starší jistě zvládnou i žebřík.

V menších interiérech jsou dobrým řešením postele se spodními zásuvkami, díky kterým ušetříme spoustu místa. Můžeme do nich uschovat lůžkoviny, deky, nebo méně používané hračky. V pokoji nesmíme také zapomenout na komodu nebo skříň na oblečení našeho miláčka.

Zóna pro zábavu

Vystačí kousek volného koberce na podlaze, podložka nebo hrací deka. Jde o místo, kde si mrňous může rozložit vláček, postavit dům pro panenky, nebo poskládat kostky.
Děti mají často spoustu hraček a je proto dobré připravit vhodné místa, kam je můžeme uložit. Pak bude v pokoji pořádek a dítě se při třídění předmětů naučí uklízet. Vystačí barevné krabice, skříňka, police nebo regál, kde se vejdou všechny jeho nebo její poklady.

Zóna pro práci a učení se

Je to hlavně místo, kde bude naše dítě malovat, kreslit, lepit, nebo si modelovat z plastelíny. Vždy se hodí nachystat do pokoje stolek s dvěma židlemi – jednu pro dítě a druhou pro rodiče nebo kamaráda, který ho přijde navštívit.
V takovém koutku může být také klasická tabule a křídy, edukační kostky a cokoliv co budete chtít. Nezapomeňte také na to, že v dětském pokoji také musí mít své místo knížky. Děti si velmi rády prohlížejí obrázky a milují, pokud jim rodiče čtou pohádky a příběhy, proto rozhodně nesmí chybět malá knihovnička. Může mít podobu jedné police ve skříni, nebo může být zcela samostatná. Jak bude vypadat záleží jen na nás, důležité ale je, aby si zde dítě našlo přesně ty knížky, které ho zaujmou a potěší.

Fotky: pinterest.com