Kategorie: Interiér

Uspořádání nábytku v obývacím pokoji může být v některých případech problematické, například když máme malý byt nebo má místnost neobvyklé tvary. V tomto článku navrhujeme, jak nábytek optimálně sladit s dispozicí interiéru. Doporučujeme vám číst!

Obecné pokyny

Na začátku se zaměříme na obecné tipy na uspořádání, které fungují v každé situaci.

• Obývací pokoj by měl být především útulný a pohodlný pro všechny členy domácnosti. Je to místo odpočinku pro celou rodinu. Zde hostíme přátele, jíme, občas také pracujeme a spíme, takže obývací pokoj by měl být zařízen tak, aby plnil své funkce na 100 %.• Věnujte pozornost barvám nábytku, doplňků, ale i obkladů stěn a podlah. V malých místnostech se nejlépe osvědčí světlé barvy lámané lesklým kovem, přírodním dřevem nebo sklem. Zpestřením dekoru může být vzorovaná tapeta na jedné ze stěn, vedle které můžeme uspořádat například jídelní kout nebo relaxační zónu s pohodlným křeslem a knihovnou.

• V malém obývacím pokoji se vyvarujte přebytečných prvků zařízení, které celek zahltí a naruší proporce interiéru. Vsaďte na jednoduchý design prolomený výraznějším barevným akcentem, originální tvar nebo neobvyklou kombinaci materiálů.

• Při uspořádání více funkčních zón v jednom volném prostoru pamatujte na komunikační trasy. Neumisťujte nábytek příliš blízko sebe. Vyhnete se tak efektu zaneřádění obývacího pokoje a dodáte mu lehkost.

• K symbolickému oddělení relaxační zóny od jídelny nebo kuchyňského koutu se skvěle hodí rohová sedací souprava, kterou lze umístit do středu prostoru. Hned za ním, mezi TV oblastí a kuchyní, můžete zařídit jídelnu. Umístěte stůl do středu místnosti nebo jej přitlačte ke zdi.

• V moderním bydlení je dispozice obývacího pokoje velmi často podobná. V takovém projektu je otevřená nebo polootevřená kuchyně (někdy s ostrůvkem), za ní místo pro stůl se židlemi a na opačné straně mediální stěna s prostorem pro pohovku, křesla, konferenční stolek a televizní skříňka.

• Do malého prostoru se skvěle hodí multifunkční nábytek, například pohovka s funkcí spaní (ideální, pokud nemáte oddělenou ložnici), konferenční stolek s úložným prostorem (police, šuplík, skříňka pod deskou), nebo elegantní konzole, která slouží jako psací stůl nebo toaletní stolky.

Jak zařídit pohovku v malém obývacím pokoji?

V internetovém obchodě Mebline.pl najdete široký výběr stylových sedacích souprav a rohových sedacích souprav s malými rozměry, které nezaberou mnoho místa v místnosti. Jedním z návrhů je polohovatelná rohová sedací souprava ELLA včetně polštářů. Nábytek je potažen kvalitní látkou odolnou proti oděru a poškození. Elegantní design zapadne do moderního i klasického interiéru. Zadní strana nábytku je potažena látkou, takže jej lze umístit kdekoli v obývacím pokoji, například doprostřed místnosti a vytvořit tak pohodlné a útulné posezení.

Rohová sedací souprava ELLA

Rohová sedací souprava ELLA

Pro milovníky moderního designu doporučujeme také krásnou rohovou sedací soupravu SWAN značky Wajnert1985. Tento model má také funkci na spaní a zásobník na lůžkoviny, takže poslouží jako postel do ložnice. Pohovka je navíc vybavena nastavitelnými opěrkami hlavy.

Rohová sedací souprava SWAN

V malém obývacím pokoji se osvědčí i stylová pohovka umístěná naproti mediální stěně nebo terasovému oknu, ze kterého je výhled do okolí. Na stranu nebo před pohovku můžete umístit malý konferenční stolek, např. model SIGMA D s kulatými deskami v dubové barvě na černém kovovém rámu. Lavičky tohoto typu složí zkoušku na malé ploše. Skvěle se budou hodit např. jako stolní pomocník hned vedle křesla ve čtenářském koutku.

Konferenční stolek SIGMA D dub artisan

Nábytek pro jídelní kout v obývacím pokoji

Jídelní kout lze v otevřeném prostoru oddělit nábytkem (např. rohová sedací souprava zády ke stolu se židlemi) nebo světlou příčkou (zajímavou alternativou k dělicí stěně je prolamovaná knihovna, včetně modelu KAROL 2 v barva dub sonoma). Stůl se židlemi lze umístit do středu místnosti nebo k jedné ze stěn. Ideální je model s rozkládacím vrškem.

Regál KAROL 2 dub sonoma

Jedním z návrhů našeho e-shopu je sestava OSLO7 se šesti židlemi MILANO1 vybavenými měkkými sedáky potaženými vysoce kvalitní látkou. Deska stolu po rozložení má rozměry 80x140 cm. Celý je vyroben z masivního bukového dřeva a povrchově upraven vodním lakem (barva - na výběr).

Stůl OSLO 7 + Židle MILANO 1 (6ks.) DX35A

Nezapomeňte dodržet vzdálenost mezi stolem a stěnou a židlemi. Pokud je obývací pokoj malý, je lepší zvolit menší stůl nebo model s kulatou deskou, ke které můžete pohodlně usadit hosty (např. model POLI o rozměrech 100x100/130 cm).

Stůl POLI 1

Úložný nábytek v obývacím pokoji

V obývacím pokoji bude i ten nejmenší potřebovat nějaký úložný prostor. Zajistí ji systémový nábytek nebo stylové nástěnné jednotky, které lze uspořádat v libovolné konfiguraci. Pokud je interiér úzký a dlouhý, měli byste se vyhnout umístění nábytku v místnosti podél delší stěny. Mnohem lepší je umístit komodu, knihovnu nebo vitrínu do různých částí místnosti. Kratší stěna může fungovat jako mediální stěna. Slaďte komodu s televizí a naproti ní postavte pohovku a konferenční stolek. Hodit se bude i elegantní puf nebo křeslo s podnožkou.

Na stránkách našeho e-shopu najdete moderní TV skříňky v různých stylech, velikostech a barvách. Příkladem je model ABETO s černým vysoce lesklým froté zdobeným frézováním. Uvnitř je spousta místa na drobnosti, dokumenty, sbírku CD atd.

Televizní stolek ABETO 200 černý

Pozoruhodná je také komoda TV VASINA v retro a vintage stylu. Krásná barva brandy castello je kombinována s černými prvky (nohy a madla). V kolekci VASINA najdete prostorné komody se zásuvkami, konferenční stolek s policí pod deskou, knihovny, vitríny a mnoho dalšího. Celé je to z decentní nábytkové desky odolné proti mechanickému poškození.

 Stolek televizní VASINA VS07 brandy castello

Pro milovníky loftu a industriálního stylu doporučujeme moderní stěnovou jednotku BAROS v odstínu světlého betonu. Jednotlivé moduly ze sady lze namontovat v libovolné konfiguraci. Vitríny vybavené energeticky úsporným LED osvětlením vnesou do interiéru útulnou atmosféru napomáhající relaxaci.

Obývací stěna BAROS jasná beton

Máte rádi dřevo a přírodní materiály? Nábytek z kolekce EVORA se bude skvěle vyjímat v obývacím pokoji kombinovaném s jídelnou. Prosklenou vitrínu lze umístit na hranici jídelního koutu a relaxační zóny při zachování estetické soudržnosti. EVORA osloví lidi, kteří oceňují klasiku s nádechem moderny.

Jídelna EVORA 2 zelený / dub lefkas

Funkční doplňky do obývacího pokoje

Při plánování uspořádání nábytku v obývacím pokoji nezapomeňte dodržet proporce místnosti (vyhněte se masivnímu nábytku v malém interiéru). Dekor lze odlehčit vhodnými stylovými, poloprůhlednými doplňky, jako je stůl se skleněnou deskou, prosklená vitrína s LED osvětlením, skříňky se zrcadlem nebo lesklá čela.

Položte měkký koberec na podlahu v oblasti sezení. Dbejte také na správné osvětlení včetně reflektorů, které vytvoří příjemnou atmosféru. Praktickou ozdobou obývacího pokoje bude i taburet, který můžete dát do relaxační zóny, ke krbu nebo do společnosti pohodlného křesla. Příkladem je elegantní model BREGI dostupný ve více barvách. V této kolekci najdete také módní sedací soupravy a rohové sedací soupravy s funkcí spaní. Nadčasový design nábytku ladí s téměř jakýmkoliv aranžmá.

Taburet BREGI tiffany 10

Doporučujeme vám seznámit se s celou nabídkou obchodu s nábytkem Mebline.cz!