Kategorie: Interiér

Jemně tlumené pastelové barvy jsou v interiérech čím dál populárnější. Už se s nimi nesetkáváme jen v časopisech o bydlení, ale také v našich domácnostech.

Jedná se o trend, který je nejen moderní, ale především způsobuje, že se cítíme v takových interiérech příjemně. Pastelové barvy jsou používány v kuchyních, ložnicích, obývacích pokojích i dětských pokojích. Ideálně se kombinují s bílým nábytkem, plyšovými hračkami a dětskými dekoracemi. Nejedná se o těžké odstíny a dodávají interiérům svěžest a lehkost. Ulehčují usínání, přinášejí radost a pozitivní energii.

Pokud se rozhodneme vymalovat stěny pastelovými barvami, je vhodné zvolit takové dva odstíny, které se k sobě hodí. Dobře se k sobě hodí například spojení šedé, béžové a bílé.

V kamenných i internetových obchodech je možné dostat řadu různých pastelových odstínů. K nejpopulárnějším patří například pudrová růžová, morela, máta nebo blankyt. Nesmíme ale zapomenout také na barvy jako liliová, broskvová, tyrkysová nebo žlutá. Barvy můžeme koupit buď hotové, nebo se je pokusit namíchat sami. Mícháním bílé barvy se základní barvou - například modrou, zelenou nebo červenou získáme její pastelovou verzi. Můžeme také zkusit vytvořit více sofistikované odstíny, jako je například akvamarín (vznikne po smíchání zelené, modré a bílé barvy).

Vyrobenými nebo zakoupenými barvami můžeme vymalovat stěny, natřít nábytek nebo doplňky - jako například rámečky na obrázky nebo krabičky a šperkovnice. Pokud vybíráme barvy do dětského pokoje, musíme pamatovat na bezpečnost a pohlídat si, zda barvy splňují všechny normy.

Barvy nemohou u dítěte vyvolávat podráždění, ani na ně nesmí být dítě alergické. Proto je vhodné vybrat ty produkty, které jsou ověřeny jako hypoalergenní.

Dokonale vypadá také pastelový nábytek, nebo jen samotné doplňky. Mátový polštář, modrá písmena na stěnách, růžové záclony, nebo meruňkové přehozy. Vzhledem k tomu, že pastelové barvy jsou v současné době velmi módní, snadno je seženeme téměř v každém obchodě s interiérovými doplňky. Často stačí několik prvků v těchto teplých barvách, aby se interiér změnil téměř k nepoznání.

Fotky: pinterest.com