Kategorie: Tipy a triky

Správný výběr koupelnového nábytku má obrovský význam nejen pro stylovou soudržnost interiéru, ale i pro jeho funkčnost. Poradíme na co dát pozor při výběru před koupí.

V případě výběru koupelny není problémem ani dostupnost nábytku, ani cena, protože rozmanitost v obou těchto oblastech je naprosto dostačující. Problémem však může být nutnost volby, která bude vyhovovat jak našim estetickým preferencím, tak každodenním potřebám. Než učiníte jakékoliv rozhodnutí, zvažte následující problémy.

duo4

DUO4

Funkčnost

Koupelna, stejně jako každá jiná místnost v domě, by měla kombinovat styl a funkčnost, který nám vyhovuje. Dokonce i nejkrásnější nábytek nevyrovná nedostatek pohodlí nebo nedostatek úložného prostoru. Proto, než se rozhodnete koupit skříňky z důvody hezké barvy nebo atraktivní ceny, zvažte, zda budou 100% splňovat očekávání Vaší rodiny. Prvním a nejdůležitějším kritériem pro výběr koupelnového nábytku je analýza potřeb všech členů domácnosti.

Vezměte v úvahu hloubku, výšku a počet skříněk tak, aby každý mohl skrýt svoji kosmetiku a mít k ní bez problémů přístup, stejně jako množství potřebného prostoru u umyvadla. Používáte-li mnoho make-up kosmetiky na denní užívání, budete potřebovat police vedle zrcadla, pro větší pohodlí. Pokud máte elegantní sbírku exklusivních ručníků, popřemýšlejte o skleněné skříňce, ve které budou na očích a zároveň ji ochrání před prachem. Rodiče malých dětí by se také měli starat o pečlivou úschovu čistících prostředků, takže jejich ukládání do skříňky pod umyvadlem není vždy dobrou volbou.

Při nákupu je také třeba dbát na skutečnost, zda je nábytek vyroben z materiálů odolných vůči vlhkosti a rukojeti jsou chráněny proti korozi. Zvažte, zda povrch skříněk bude náchylný k poškrábání, nebo pokud každý dotek na něm zanechá viditelný otisk a zda udržet nábytek čistý nebude vyžadovat příliš mnoho úsilí. Pokud je to možné, zvolte modely pokryté polyuretanovým lakem, který chrání povrch před oděrem a působením vodní páry.

lupomax4

LUPO MAX 4

Rozměry koupelny

Důkladné naměření koupelny před uskutečněním nákupu je tak zřejmé, že by jsme se o tom vůbec neměli zmíňovat, ale někdy kupujeme různé věci " od oka", s přesvědčením, že se to určitě vejde. Od velikosti koupelny se bude také odvíjet to, zda koupíme nábytek stojící na zemi, nebo se rozhodneme o koupi závěsných skříněk, což rozhodně usnadní pohyb v malé koupelně.

Vždy si nakreslete přesný plán místnosti s ohledem na aspekty jako jsou elektrické zásuvky, umístění odpadů, výška okna nebo směr otevření dveří. Pokud už víte, jaký nábytek budete potřebovat, přemýšlejte o tom, jak je můžete optimálně uspořádat v koupelně, a poté je zakreslete do plánu místnosti i s rozměry skříněk. Nezapomeňte, že skříňky nemohou bránit každodennímu shonu v koupelně a vystavovat se tím nějakému úrazu, takže je nezavěšujte skříňky do úrovně hlavy, vedle záchodu nebo nad vanou. Pokud má umyvadlo ležet na celém povrchu skříňky, doporučujeme je koupit v sestavě, abyste si byli jisti, že na sobě budou dokonale sedět. 

Styl

Již víte, jak by vaše koupelna měla fungovat, takže je čas přemýšlet o designu. Pokud plánujete celkovou rekonstrukci, máte spoustu prostoru, abyste si vše uspořádali podle představ, ale pokud budete muset přizpůsobit nábytek starému obložení koupelny, design bude nezbytný. Vana s dekorativními nohami a chromovými kování v retro stylu nebude vypadat dobře vedle moderního nábytku s lesklými dvířkami. A naopak - dřevěné, rustikální skříňky nebudou ladit s obložením a moderním dekorem.

jupm2

JUMP 2

Výběr barvy nábytku do koupelny bude mít přímý vliv na její styl, estetické preference a hlavní účel místnosti. Bohatá škála barev nám dává velkou svobodu k realizaci i těch nejextravagantnějších vizí.

Ačkoli bílá je stále velmi moderní, dnes jsou koupelny v odvážných barvách stále více a více oblíbené, a to záleží pouze na nás, jakého efektu chcete dosáhnout.

Lidé, kteří v koupelně stráví spoustu času a relaxují při ošetřovacích rituálech, by se měli rozhodnout pro jemnou škálu barev, která vytvoří atmosféru vedoucí ke klidu - teplé odstíny dřeva, bílé nebo fialové. Lidé, kteří omezují svou přítomnost v koupelně na rychlou energizující sprchu a ranní holení, mohou zase uvažovat o použití živých, stimulujících barev, jako je červená nebo žlutá.

Více koupelen  najdete na MEBLINE.CZ