Kategorie: Tipy a triky

Potahové látky určují charakter nábytku a udávají tón celého interiéru. Proto poradíme, jak si ze široké škály materiálů vybrat ten, který je atraktivní a funkční.

Moderní rohová sedačka EUFORIA PINK

Určete si vaše potřeby a očekávání

Elegance, moderní minimalismus, výrazné barvy, komfort pro celou rodinu a snadná údržba? Při volbě čalounění, že musíme přesně určit, jakou roli má v našem interiéru plnit. Otisky zvířecích tlapek nebo barevné fixy a stopy jídla na světlé pohovce mohou vést k zoufalství, květinové motivy zas v renomované advokátní kanceláři nevypadají příliš profesionálně a materiály, které snadno pohlcují prach jistě nepotěší někoho, kdo u vás doma trpí alergií. Čím častěji bude nábytek používán, tím větší důraz je určitě dobré klást na odolnost proti rychlému opotřebení povrchu látky, "žmolkování" a usazování nečistot. Pokud přesně známe tyto své potřeby, jistě najdeme kompromis mezi vlastnostmi jednotlivých látek a povrchů.. K tomu však potřebujeme určitou znalost těchto materiálů.

Vlastnosti nejpopulárnějších druhů čalounění

Už víme, co by měl splňovat náš nový kus nábytku. Nyní je čas poznat nejpožívanější druhy potahových látek a vybrat tu, která nejlépe odráží naše očekávání.

Žinylka

Hustá, měkká, příjemná a je často k dispozici v mnoha barvách. Skládá se hlavně z akrylu a polyesteru, takže budete mít vysokou odolnost vůči nečistotám a žmolkování. Je doporučována zejména pro domácnosti, kde jsou malé děti a zvířata.

Mikrovlákno

Syntetické tkaniny s mírným leskem, velmi vysokou pevností a odolností vůči nečistotám. Mají povlak, který zabraňuje vstřebávání nečistot a prachu, proto se doporučuje pro domácnosti, v nichž žijí osoby s alergiemi.

Alcantara

Měkká, silná tkanina z ultrajemných vláken odolných vůči nečistotám. Vypadá jako semiš, ale rozhodně se jednodušeji udržuje v čistotě.

Plyš

Měkký, načechraný, velmi příjemný na dotek, určený pro klasické interiéry a nábytek ve stylu vintage. Je pevný, ale nijak zvlášť odolný vůči nečistotám.

Žakárový textil

Vysoce dekorační látky, vhodné pro interiérový design a eleganci. Používají se i pro potahy starožitností. Jsou nenáročné na údržbu a velmi odolné.

Flok

Připomíná samet, jeho vlas však není tkaný, ale za tepla lepený na tkaniny. Vyznačuje se velkou jemností, vysokou životností a snadnou údržbu.

Přírodní kůže

Je považována za nejvíce univerzální materiál. Nepřitahuje prach, takže je bezpečná pro alergiky, snadno se čistí a je velmi elegantní, ale vyžaduje pravidelnou údržbu, aby si zachovala bezvadný vzhled.

Umělá kůže

Je to materiál imitující přírodní kůži. Je estetický a snadno se udržuje v čistotě, stejně jako přírodní kůže, má tendenci ohřát na slunci a chladit v zimě. Levné umělé kůže však mohou prasknout a rychle se odřít.

Rohová sedačka BENY

Přizpůsobte výběr potahové tkaniny interiéru a nábytku

Každý typ materiálu má svůj vlastní odlišný styl. Měli byste si vybrat ten, který bude vyhovovat jak výzdobě vašeho domova, stejně jako typu nábytku, který v něm máte. Některé materiály se objevují každodenně, jiné vypadají spíše formálně a elegantně. Staré křeslo by nejlépe vypadalo s plyšem nebo žakárem, zatímco robustní pohovka v tradičním, elegantním salonku, téměř vyžaduje přírodní kůži. Hodně záleží na tom, jakého efektu chcete dosáhnout. Pro interiér, který má být teplý a útulný, je nejlepší zvolit tkaninu měkkou a příjemnou na dotek, pokud chceme atmosféru profesionality, určitě je nejlepší zvolit kůži.

Totéž platí i pro barvy a vzor tkaniny. Volba by měla být nejen předmětem estetické preference, ale také stylu a typu interiéru. Pamatujte však, že výrazné barvy a vzory mohou rychle omrzet nebo vyjít z módy a čalounění po každém ročním období nevyměníme. Ale nemusíte se přece rozhodnout jen pro jeden druh materiálu. Textilie různé barvy a různého typu lze libovolně vzájemně kombinovat, ale samozřejmě s ohledem na vhodný kontrast.

Ačkoli vzorované látky jsme dočasně odsunuli na druhé místo, neznamená to, že bychom nutně museli volit pouze jednoduché bezvzorové čalounění. Pokud zařizujeme romantický interiér, například v provensálském stylu, jemné květinové vzory budou pro tento účel perfektní. Velmi módní jsou také velké geometrické vzory, zejména černé a bílé trojúhelníky, čtverce a šestiúhelníky. Nicméně, měli bychom si být vědomi, že jakékoliv vzory mohou rychle omrzet a jejich velikost by měla být vždy úměrná velikosti místnosti.

Rohová sedačka LUNGO

Na co si dát pozor

Při výběru čalounění se můžeme setkat s termíny, které málo zkušenému zákazníkovi řeknou jen velmi málo a týkají se přitom základních charakteristik tkanin. Stojí za to věnovat pozornost takovým parametrům, jako jsou:

  • počet cyklů, po kterých dochází k odření povrchu, odolnost proti oděru dle metody Martindale (látky odolné více než 50 000 cyklů Martindale mají vynikající odolnost vůči tření)
  • peeling, což je stupeň náchylnosti k tvorbě malých uzlů na povrchu tkaniny, uveden bývá na škále 1-5, kde 5 je maximální odolnost
  • gramáž, která je stanovena v g / m2 hmotnosti látky (čím vyšší je, tím je silnější materiál)
  • odolnost proti UV záření, nebo jak rychle barva tkaniny vybledne působením paprsků slunečního záření
  • odolnost na natahování, čili stupeň napětí, na který se tkanina může roztáhnout před roztrhnutím, udává se odděleně pro podélný a příčný směr

Některé zkratky:

  • PL / PES (polyester), PA (polyamid), PAN (polyakrylonitril), PP (polypropylen), PU (polyuretan), EL (spandex / elastan), NY (nylon)