Kategorie: Tipy a triky

Bez ohledu na to, zda si koupíte volně stojící šatní skříň či objednáte vestavěnou na míru je uspořádání vždy spojené na stejných zásadách - posouzení vašich potřeb a pečlivé plánování.

ssss

Základem dobře organizovaného bydlení je dostatečný prostor k uložení potřebných věcí a opravdu se nejedná o oblečení a obuv. Všechny věci jako žehlící prkno, sportovní vybavení, sezónní dekorace, hračky, ložní prádlo atd., si zaslouží své místo. Zde je zapotřebí #praktická samostatná skříň, která ukryje všechny potřebné i nepotřebné věci. Dnes si řekneme, na co si dát pozor a zároveň na co nezapomenout, při jejím výběru.

Samostatná šatna či komůrka má smysl, pouze tehdy, kdy máte dostatek místa - protože není nic horšího, než se oblékat ve stísněném prostoru. Minimální velikost pohodlného šatníku je 180 x 250 cm, pokud do něj chcete přidat zrcadlo či ho mít pro dvě osoby počítejte o několik desítek centimetrů víc. V bytech a domech s malou plochou je samostatná místnost nesmysl - v tomto případě je nejlepší volbou samostatná vestavěná šatní skříň. Doporučená hloubka těchto skříní je 70cm.

uloz

Zdroj: HOUZZ

Konstrukce skříně musí odrážet cílový obsah, takže než začnete skicovat, odpovězte na následující otázky:

- Máte formální šatník? Pokud ano, budete potřebovat spoustu místa v šatní skříni na tuto zónu, aby obleky, košile či šaty byly vždy v perfektním stavu.

- Kolik máte ve skutečnosti oblečení?

- Jak dlouhé jsou šaty, které potřebujete ve skříni zavěsit?

- Mám v plánu skrýt sezónní věci a mít vždy perfektní šatník?

- Co bude doopravdy uloženo v šatně: pouze oblečení, boty, kabelky, kufry, ručníky, ložní prádlo… apod.

bil

Tvořivě šatnu naplánujte

Jakmile zjistíte své potřeby, je na čase vytvořit návrh skříně. Začněte tím, že si naplánujete místo na zavěšení šatů, kabátů, sukní. Míra na tyto věci by měla činit minimálně 150 – 170cm, pro bundy, košile a obleky stačí 100 - 110 cm. Pak se zaměřte na regály a police pro skládání oděvů.

Praktické jsou koše na prádlo, zásuvky na šperky, otevřené krabice na spodní prádlo, řemeny na kravaty. Pokud máte v plánu skládat boty ve své šatně, nechte je v poloprůhledných krabicích či obalech, aby vaše oblečení neabsorbovalo zápach z bot. Také samostatná police na kabelky je praktická. Na samém vrcholu šatníku navrhněte police na sezónní oblečení. Nezapomeňte na místo pro žehličku a žehlící prkno.

stana

Zdroj: HOUZZ

Pokud se rozhodnete pro samostatnou místnost, kde bude Váš šatník dávejte pozor na příjemné a vhodné osvětlení. Všichni už víme, jak na nás působí světlo v obchodních domech.

Zajistěte také dostatečné větrání, jestliže máte skříň u okna, nemáte žádný problém, problém nastává až tehdy, když přírodní větrání nemáte a řešíte větrací šachty, protože nic horšího v šatně není, než plíseň.

Vložením velkého zrcadla dosáhnete optického zvětšení prostoru, nechte ho třeba na dveřích šatní skříně, aby nezabíralo moc místa.

Pokud postrádáte místo na sezení, je praktická otevírací lavice či taburet, do kterého můžete odkládat různé věci.

stanik

Zdroj: HOUZZ