Kategorie: Interiér

Při plánování interiéru se nevyplatí zaměřit pouze na novými trendy, než se rozhodnete o novou přestavbu, zjistěte, jak jednotlivé barvy mohou ovlivnit vaší pohodu.

Dlouhou dobu je známo, že smyslové podněty - obrazy, vůně a chutě - mohou ovlivnit Vaši celkovou pohodu a emoce. Věděli jste, že žlutá barva může vyvolat podrážděnost, pokud dominuje v místnosti? Samozřejmě se nemusíte řídit extrémně dle rad, ale přesto je pár věcí co je dobré vědět! Modrá barva uklidňuje, ale pokud v ní utopíte celý byt, může vás dráždit. Červená barva působí agresivně, ale naopak malé nevýrazné interiéry krásně oživí. Pojďte si pročíst článek a inspirujte se.

gf

Vlastnosti barevným Obecný princip volby barevného schéma říká, že světlé barvy dodají interiéru lehkost a navodí pocit většího pokoje, než ve skutečnosti je. Je to velmi vhodná volba pro malé prostory a ne příliš osvětlené pokoje. Pokud budete používat světlé barvy, buďte opatrní, aby prostor nezavládl všedním a nudným dojmem. Na druhé straně tmavé odstíny mohou být ohromující, přesto s rizikem ponurosti. Dodají interiéru pohodlí a originalitu. Z toho vyplývá, že žádný jasný recept neexistuje.

werew

Červená Červená barva je extrémně intenzivní a stimulující barva. Je to barva lásky, takže je vhodná do ložnic, ale také může přilákat rodinu ke stolu a stimulovat konverzaci v obývacím pokoji. Bohužel druhá strana červené barvy je, že spatně ovlivňuje fyziologické reakce a zvyšuje produkci adrenalinu, zvyšuje tlak a zrychluje dýchání. Pro lidi se zdravotními problémy by se měla používat opatrně v podobě jedné zdi nebo doplňků. Nedopručuje se pro výbušné a stresující se jedince. Dlouhý pobyt v červené místnosti může vést i k vyčerpání.

ret

Obr.: HOUZZ

Oranžová

Oranžová je další extrémně energická barva, pozitvní a zvyšuje nadšení. Stimuluje mysl a zvyšuje motivaci. Je ideálním řešením pro sportovní místnosti či místa, kde chceme být kreativní.

Také intenzivně stimuluje chuť k jídlu, proto je vhodná do restaurací a bister. Přestože zvyšuje vzrušení a pomáhá osvobodit od špatných emocí, nedoporučuje se oranžovou barvu používat jako dominantní barvu v ložnici a dětských pokojů, které slouží k relaxaci.

ora

Obr.: HOUZZ

Žlutá Žlutá je barva slunce, a proto je spojena s radostí, štěstí, optimismu, životní energii a blahobytem. Stimuluje kreativitu, oživuje mysl, zvyšuje soustředění a zlepšuje paměť, proto je perfektní ve školkách, školách a přednáškových sálech. Rozmanité od stíny žluté jsou skvělou volbou pro kuchyň či jídelnu, kde přenášejí čerstvost a klid. Žlutá má i vedlejší účinky, výzkum ukázal, že lidé ve žlutých místnostech pravděpodobně vybuchují hněvem a děti jsou častěji uječené. Nadmíra žluté může způsobit vztek a frustraci, takže je vhodné omezit žluté tóny v pracovnách. Tlumené odstíny žluté se skvěle hodí ke stimulaci energie.

zlu

Obr.: HOUZZ

Modrá je jako voda, uspokojuje tělo i mysl. Snižuje krevní tlak, reguluje srdeční frekvenci, uklidňuje bolest, uvolňuje napětí a uklidňuje dech. To je považována za jemnou a relaxační barvu, a proto funguje nejlépe v interiérech vytvořených pro odpočinek a relaxaci, jako je ložnice a koupelna. Při výběru pastelových odstínů buďte opatrní! To co vypadá krásně v umělém světle v obchodě, nemusí být dobré u vás v místnosti - může jí ošklivě ochladit. V dobře osvětlených místnostech použijete v kombinaci s tlumenou bílou a teplou bronzovou.

bil

Obr.: HOUZZ

Pokud chcete, aby modrá dala interiéru jemnost, ale současně působila živě, zvolte živé odstíny (akvamarín, azurovou nebo tyrkysovou.) Lidé, kterí mají depresivní stavy, by se určitě měli vyhnout tmavým odstínem, které mohou prohlubovat pocity smutku a deprese.

modraa

Zelená Zelená je podobná modré barvě, snižuje tlak, svalové napětí a úzkost. Má uklidňující a relaxační efekt proto je vhodná do ložnic a obývacích prostor. Výzkum ukazuje, že produktivita zaměstnancům se zvyšuje v  kancelářích, kde převažuje zelená. Kromě toho je zelená nejoblíbenější barvou, skvěle funguje v místnostech, kde pracujeme u počítače. V kontextu zdobení je nejoblíbenější barva - vhodná pro jakýkoliv interiér a nezpůsobuje žádné vedlejší účinky. Je vhodnou volbou do ložnice.

zele

Obr.: HOUZZ

Fialová Fialová má také výrazný vliv na psychiku, ale v zcela opačném směru, než červená a oranžová. Je uklidňující, zmírňuje neurotické poruchy a problémy s koncentrací. V tmavých odstínech je fialová spjatá s luxusem a sofistikovaností. Je vhodná na dotvoření hloubky a povzbuzuje estetično. Je to velmi oblíbená barva umělců. Ostíny jako levandulová a šeříková má uklidňující účinek na mysl, přesto na rozdíl od modré nepodporuje pocit chladnosti.

fial

Hnědá Hnědá je barvou země, a proto přináší pocit bezpečnosti a stability. Je spojená s tradicemi a rodinným krbem. Paradoxně může mít izolační účinky a zabraňovat dennímu světlu. Pokud chceme uklidňující a teplé účinky hnědé zvýšit, máte na výběr spoustu odstínů od sv.hnědé až béžové k teplým hnědým odstínům. Je extrémně univerzální a vytváří nekonečně mnoho možných barevných kompozic a skvěle se doplňuje jinými barvami.

hned

Neutrální barvy Černá, šedá a bílá je absolutní základ barevné palety v domácnostech. Jsou teplotně neutrální a nevyvolávají emoce. Díky této vlastnosti se skvěle hodí do všech interiérů, bez ohledu na sluneční světlo. Ačkoliv, černá by neměla převažovat, odborníci tvrdí, že je velmi důležitá. Móda pro zcela neutrální uspořádání je hit, a nejen pro svou všestrannost. Hodí se k jakékoliv jiné barvě. Na základě ročního období, můžete volně přidávat barevné doplňky a vše bude vypadat konzistentně.

neutral

Několik tipů na závěr Barevné preference se nemusí nutně shodovat s tím, jakým způsobem ovlivní naše emoce. Pokud nemáte rádi červenou, ale dle popisu se k Vám hodí, není důvod proč jí mít v interiéru. Sto lidí, sto chutí. Začněte třeba jen s jemnými dekoracemi a postupně se třeba zalíbí. Pokud zařizujete svůj první byt, možná nebudete vědět jaké barvy vaše osobnost potřebuje. V tom případě vám pomůže fantazie. Nejprve se zamyslete o atmosféře, kterou chcete v domácnosti mít. Podle toho začněte tónovat. Procházejte časopisy a webové stránky, které jsou věnované bydlení. Jsou velkým zdrojem inspirace a pomůžou Vám doladit domov k dokonalosti. Barevné kombinace od odborníků dokáží skvěle inspirovat a zároveň Vás nasměrují k té správné ve vašem interiéru. Stejné nebo podobné výrobky najdete na MEBLINE.CZ